Miksi tarvitaan termiä cis?

Minulta on kysytty nyt jo muutamaan kertaan, miksi tätä koko termiä tarvitaan. Kyselijät ovat olleet poikkeuksetta cis-ihmisiä. He ovat olleet ihmeissään: täytyykö heidän nyt omaksua identiteettinsä osaksi tämä vieras termi, pitääkö aina cis-ihmisistä puhuttaessa käyttää tätä termiä ja miksi sille edes tarvitaan termiä. Tuon tästä ilmi useampia eri näkökulmia.

Ensiksi muistutuksena siitä, mitä tämä termi edes tarkoittaa, linkkaan aiemman kirjoitukseni, missä termi selitetään.

Sitten selitän auki, miksi minua ei yllätä, että nämä kyselijät ovat olleet cis-ihmisiä. Ihmiset hyvin harvoin ajattelevat omia etuoikeuksiaan. Melko harvoin ihmiset ajattelevat, että no onneksi minä en ole pyörätuolissa, kuuro, transsukupuolinen, tummaihoinen tai romani.

Cis-ihmisten ei ole tarpeen aktiivisesti identifioida itseään cis-ihmiseksi. Myöskään transihmisen ei olisi tarpeen aktiivisesti identifioida itseään transihmiseksi. Koska trans-etuliitettä kuitenkin käytetään kuvaamaan ristiriitaa syntymässä määriteltyyn sukupuoleen, se on yleensä transihmisille aktiivisemmin työstettävä asia. Sen vuoksi myös cis-etuliitettä useimmiten käyttää transihmiset, joilla on kokemansa ristiriidan vuoksi tarve eritellä omaa suhtautumistaan valtaväestöön. Termin cis-käyttäminen oikeassa yhteydessä on viestintävälineissä neutraalia kielenkäyttöä, mikä on monissa viestintävälineissä tavoiteltavaa.

Cis-etuliitettä tarvitaan, koska se on tällä hetkellä helpoin tapa kuvata neutraalisti ja korrektisti ihmistä, jolla ei ole ristiriitaa syntymässä määriteltyyn sukupuoleen. Melkein kaikki muut yhtä helpot termiratkaisut ovat jollain tavalla latautuneita; yleensä ne sisältävät ajatuksen, että transihmisten sukupuoli olisi jotenkin vähempiarvoinen, epäaidompi, keksitty.

Cis-sukupuolisuus on niin yleistä, että cis-sukupuoliset ihmiset hyvin harvoin ajattelevat, että kyseessä olisi terminologiaa vaativa asia. Monille transihmisille se tekee tästä termistä entistäkin tärkeämmän, sillä se aiheuttaa cis-ihmisille samankaltaista epämukavuutta, mitä monet transihmiset kokevat tullessaan jonkun ulkopuolisen määrittelemäksi.

Aina cis-ihmisistä puhuttaessa ei tarvitse käyttää etuliitettä cis, kuten ei myöskään aina transihmisistä puhuttaessa tarvitse käyttää etuliitettä trans. Molemmat etuliitteet on olemassa siksi, että niitä voidaan käyttää silloin, kun on tarpeen erotella ihmisryhmiä ja yksittäisiä ihmisiä sen perusteella, mikä on heidän sukupuoli-identiteettinsä suhteessa syntymässä määriteltyyn.

Kyseessä on vähän samantapainen termi kuin homoseksuaalisuus ja heteroseksuaalisuus. Silloin, kun seksuaalinen suuntautuminen ei ole oleellista, kumpaakaan termiä ei ole tarpeellista käyttää. Usein seksuaalinen suuntautuminen myös muuttuu jollain tapaa mainitsemisen arvoiseksi silloin, kun vertaillaan enemmistöä ja vähemmistöä.


Seksuaalivähemmistöön kuuluvan ihmisen seksuaalinen suuntautuminen myös tällä hetkellä mainitaan todennäköisemmin kuin seksuaalienemmistöön kuuluvan ihmiset seksuaalinen suuntautuminen. Tämä johtuu siitä, että heteroseksuaalisuutta pidetään ”normina”, siinä määrin ”normaalina suuntautumisena”, että kaikki ovat heteroita, ellei toisin mainita. Samalla tavalla on myös transsukupuolisten ja cissukupuolisten välillä. Sen vuoksi sana homo esiintyy mediassa useammin kuin sana hetero ja sana trans ilmenee useammin kuin sana cis, vaikka niiden esiintyvyys väestössä on täysin päinvastainen.

Kommentit

Suositut tekstit