Viestinnän ammattilaisille

Olen alkanut vasta opiskella viestintää sivuaineenani, mutta en silti voi olla kiinnittämättä huomiota viestinnän ammattilaisten transsukupuolisista käyttämään termistöön. Se nimittäin hakkaa vasaralla reikiä takaraivooni lähestulkoon jokainen kerta.

Ensiksi pitää varmaan käsitellä kysymys: "Miksi? Mitä väliä jollain sanoilla on, kun kaikki kuitenkin tajuaa, mitä mä tarkoitan".

Oikeiden termien käyttö välittää asiallista ja ajankohaista tietoa aiheesta sekä on varsin oleellinen signaali viestinnän ammattilaisen ammattitaidosta. Siihen on syynsä, miksi vanhentuneet termit ovat vanhentuneita.

Termi "sukupuolen vaihtaja" ei välitä oikeaa kuvaa ja sävyä transsukupuolisuudesta. Sen sijaan korrektimpi termi "sukupuolen korjaaja" välittää informaation siitä, miten transsukupuolinen kokee tämän prosessin. Transsukupuolinen ihminen haluaa korjata fyysisen kehonsa vastaamaan koettua sukupuolta. Hän ei ole siis koskaan kokenutkaan olevansa mitään toista sukupuolta josta voisi "vaihtaa" toiseen sukupuoleen. Samasta syystä ei ole myöskään korrektia puhua "miehestä, joka haluaa muuttua naiseksi". Henkilö, joka on syntymässä määritelty mieheksi ja joka haluaa korjata kehonsa naisen kehoksi, koska kokee itsensä naiseksi, on itse asiassa jo nainen. Ainakin median ja viestinnän ammattilaisten olisi syytä käsitellä heitä koetun sukupuolen mukaan.


Lopuksi tässä olisi vielä muutamia korrektimpia vaihtoehtoja vanhoille termeille:

Transseksuaali -> Transsukupuolinen
Transsukupuolisuudella ei ole mitään tekemistä seksuaalisuuden kanssa.

Sukupuolen vaihtaminen -> Sukupuolen korjaaminen
Kuvaa paremmin transsukupuolisuuden kokemusta ja tämän prosessin luonnetta, kuten yllä on selitetty.

Sukupuolenvaihtoleikkaus -> Sukupuolenkorjausleikkaukset
Kuten transihmiset tätä kritisoivat: "Et sä vaan mene johonkin yhteen leikkaukseen ja simsalabim herää toisen sukupuolisena". Sukupuolen korjaaminen ei ole vain yksittäinen leikkaus, vaan pitkä prosessi, johon liittyy muun muassa tutkimukset sukupuoli-identiteetistä, hormonihoidot, rintakehäleikkaus, mahdolliset korjaukset edelliseen, genitaalikirugia ja sisäisten sukuelimien poisto sekä mahdolliset korjaukset näihin. Näihin kaikkiin leikkauksiin, voi viitata termillä "sukupuolenkorjausleikkaukset". Ehkä korrektein tapa ilmaista, että jotain näistä on vielä tekemättä, on sanoa, että henkilön korjausprosessi on vielä kesken. Minusta ainakin on kohtalaisen epäkorrektia kirjoittaa uutisartikkeliin jonkun sukuelimistä tai leikkauksista kovin yksityiskohtaisesti.

Muutama selvennys parin termin merkityksestä:

Transmies = syntymässä tytöksi määritelty henkilö, joka kokee olevansa mies. Heistä on korrektia puhua miehinä.
Transnainen = syntymässä pojaksi määritelty henkilö, joka kokee olevansa nainen. Heistä on korrektia puhua naisina.
Cis-mies = syntymässä pojaksi määritelty henkilö, joka kokee olevansa mies. Heistä on korrektia puhua miehinä.
Cis-nainen = syntymässä tytöksi määritelty henkilö, joka kokee olevansa nainen. Heistä on korrektia puhua naisina.
Muunsukupuolinen = henkilö, joka ei koe olevansa mies, eikä nainen. He usein arvostavat, jos heistä puhutaan sukupuolineutraalein termein. Heistä on korrektia puhua esimerkiksi ihmisinä.
Transgender = henkilö, jonka sukupuolisuuskokemus vaihtelee (englanninkielessä tällä tarkoitetaan transsukupuolista). He myös arvostavat sukupuolineutraaleja termejä, mutta voivat myös kokea olevansa enimmäkseen miehiä tai naisia.

Tiivistäen: Käyttäkää oikeita, ajantasaisia termejä. Se on tärkeää.

Kommentit

Suositut tekstit